Kurkuma a její účinky: Jak využít sílu kurkumy pro zdraví

Kurkuma a její účinky: Jak využít sílu kurkumy pro zdraví
  • 22 led 2024
  • 0 Komentáře

Význam kurkumy ve zdraví

Často se jí říká zlaté koření a je to opravdu poklad. Kurkuma, s hlavní aktivní složkou zvanou kurkumin, stojí za povšimnutí díky svým protizánětlivým, antioxidačním a dokonce antikancerogenním vlastnostem. V tradiční indické medicíně Ayurveda se používá na všechno možné - od řešení trávicích potíží po léčbu rýmy a špatné nálady. Vědecké studie tohoto století jsou plné důkazů o výhodách kurkumy pro zdraví srdce, mozek a celkovou imunitu.

Ne nadarmo je kurkuma zařazena do skupiny superpotravin. Obsahuje bioaktivní sloučeniny s mocnými léčivými vlastnostmi, kde hlavní roli hraje právě kurkumin. Ale abychom z kurkumy získali maximum, musíme na chytrého. Kurkumin je totiž špatně rozpustný ve vodě a naše tělo ho samo o sobě neumí dobře vstřebat. Spočívá tu kouzlo kombinování s černým pepřem, který obsahuje piperin zvyšující biologickou dostupnost kurkuminu až o 2000 %. Ano, správně čtete, dvoutisíciprocentně!

Záněty a kurkuma

Zánět je přirozenou součástí naší imunitní reakce na poškození nebo infekci, ale když se zánět stane chronický, přispívá ke vzniku řady nemocí včetně srdce, cukrovky a artritidy. Zde přichází kurkuma na scénu jako velký hráč, protože kurkumin v ní obsažený má silné protizánětlivé účinky.

Chronický zánět může být pekelně obtížný, ale když pravidelně přidáváme do jídel kurkumu, můžeme přispět k jeho potlačení. Ovšem nečekejme zázraky přes noc. Protizánětlivý efekt se může optimalizovat dlouhodobou konzumací, je to jako s jakoukoliv změnou životního stylu - trvá to, než spatříme plody.

Kurkuma v každodenní stravě

Moderní trend je 'zlaté mléko', známé též jako 'turmeric latte' - nápoj zejména z oteplovaného mléka (nebo rostlinné alternativy), kurkumy, černého pepře a dalších koření jako skořice a zázvor. Ale nejen to, kurkuma je skvělým doplňkem do smoothie, omáček, polévek nebo dokonce při pečení. Může doplnit chuť masa, ryb či vegetariánských pokrmů a dát jim krásnou barvu a zemité aroma.

Není vůbec těžké si oblíbit kurkumu v kuchyni. Nejedná se o příliš dominantní koření, takže se dá kombinovat s mnoha ingrediencemi. Třeba vařená zelenina s trochou olivového oleje a špetkou kurkumy může znamenat nejen zdravý, ale i chutný zážitek. A pokud již máme kurkumu na talíři, proč bychom ji nezkombinovali s černým pepřem? Dva v jednom - a zdraví vítězí.

Záběry na zdravotní výhody kurkumy

Když se podíváme na konkrétní zdravotní přínosy, seznam je působivý. Kurkuma přispívá k zlepšení funkce mozku, může zabránit, případně zpomalit rozvoj neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba. Má také příznivý vliv na zdraví srdce, pomáhá udržet cholesterol v normě.

Dále kurkuma pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což je zlatý hřeb pro lidi s diabetem typu 2. A ačkoliv výzkumy jsou stále na počátku, ukazuje se, že kurkuma může hrát roli i v boji proti některým druhům rakoviny. Za zmínku stojí také schopnost kurkumy zlepšovat náladu a bojovat proti depresi. To vše dělá z kurkumy nejen koření, ale účinného společníka na cestě za zdravím a spokojeností.